'UMUDUMUZ SON DAKİKA SATIŞLARI'

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu, “Sırbistan pazarında yüzde 25-45 arası kayıp var. Tur operatörleri, halen umutlarının olduğunu ve bölgemize gelecek uçak sayılarında şimdilik bir azaltmaya gitmeyeceklerini söylediler” dedi.

'UMUDUMUZ SON DAKİKA SATIŞLARI'

 Sırbistan’ın en büyük şehri ve başkenti Belgrad’da düzenlenen IFT Belgrad Turizm Fuarı’nda Alanya tanıtımı yapıldı. Fuarda Alanya’yı Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) yetkilisi Cengiz Topçu temsil etti. 80 bin katılımcıya ev sahipliği yapan fuarın nabzını tutan Topçu, yaptığı görüşmeleri ve izlenimlerini şöyle aktardı:

banner111
“TAV’IN DİREKT UÇUŞ ÇABASI”

İlk iki gün yoğun olarak tur operatörleri ve TAV ile yapılan görüşmelerde geçen seneye göre gözle görülür bir düşüşün olduğu bilgisini aldım. Buna rağmen şuan itibariyle herhangi bir kapasite azaltmasına gidilmediğini öğrenmem ve TAV yetkililerinin Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na direkt uçak koyma çabaları umutlu olmamı sağladı.



“FUARDAKİ BAŞARI MEDYAYA YANSIDI”

Türk standına Büyükelçimizin ilgisi, Sırbistan Başbakan Yardımcısı’nın, Spor ve Turizm Bakanı ve Belgrad Belediye Başkanı’nın standımızı ziyaretleri, ülkenin ünlü bir basketbolcusunun Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda gösteri yapması, yapılan çekilişle hediyelerin dağıtılması ayrıca Sırp çocuklarının Türk ve Sırp marşlarını söyleyerek çeşitli aktiviteler yapması Türkiye standının özellikle ilk üç gün en hareketli ve renkli stant olmasını sağladı. Bu durum Sırp basınında Türkiye’den olumlu anlamda bahsedilen haberlerin çıkmasına sebep oldu.

“GÜVENLİK SORUNU AŞILMALI”

Gerek sıcak satış esnasında gerekse Alanya standımızı ziyaret eden misafirlerin güvenlik ile ilgili sorularını cevapladım. Güvenlik sorunu aşıldığında rezervasyonların artacağı kanısını tüm pazar yetkililerinden edindim. Ancak zamanın daraldığı göz önüne alındığında son dakika satışlarının yoğun olacağını ilettiler.

“SOSYAL MEDYA VE BASIN KULLANILACAK”

Alanya standına gelen acenta yetkililerine bölgeyle ilgili bilgi paylaşımında bulundum. Her türlü sorunlarını ve sorularını iletmeleri için ALTAV iletişim adreslerini kendilerine verdim. Çeşitli sosyal medya yazarları ve basın mensuplarıyla görüşmeler yaptım. Çalışmalarına nasıl bir katkı sağlayabileceğimizi görüştük, anlık ve geleceğe yönelik çalışmalar planladık.

“HİNDİSTAN BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ”

Tur operatörlerine, info grupları bölgemize geldiğinde bizimle işbirliği yapmalarını rica ettim. Yamaç paraşütü denemesinin onlara ilginç gelebileceğini söylemeleri üzerine konu ile ilgili yardımcı olacağımızı belirttim. Ayrıca Hindistan Büyükelçisi de standımızı ziyaret etti ve kendisiyle görüşme yapma şansı buldum. Kedisini Alanya’ya davet ettim ve işlemeli bir tabak hediye ettim. Büyükelçi Yardımcısı Derya Hanım, medya ve fam turu organizasyonuyla ilgili çalışma yapacağını tarafıma iletti.

“BASINDA OLUMSUZ HABERLER ÇIKIYOR”

Avrupa’da yaşanan hava maalesef burada da hakim. Fuar öncesi yaşanan Ankara olayları buradaki havayı olumsuz etkiledi. İkinci, üçüncü ve dördüncü gün nispeten bu hava dağıldı. Özellikle burada basında çıkan haberler olumsuz yönde.

“TÜRKİYE’DEN VAZGEÇMEYEN KESİM VAR”

Sırpların yurt dışı tatil alışkanlıklarının arttığı bilgisini aldım. Geçmişte yaşananlara ve bugünkü hadiselere rağmen Türkiye’den vazgeçmeyen bir kesim var. Geçen sene Türkiye ziyaretçi sayısı 162 bin civarında fakat bu sene büyük ölçekte düşüş bekleniyor. Yaşanan olumsuzluklardan dolayı fiyatların inmesini bekleyen bir kesim de uygun fiyatı bulduklarında her şeye rağmen Türkiye’de tatil yapacaklarını ifade ediyor.


“UÇAK SAYISINDA ŞİMDİLİK AZALMA YOK”

Türkiye’ye operasyon yapan büyük tur operatörleri Big Blue, Contigi, 1A Travel ve 3 acenta adına Peninsula yetkilileri bugün itibariyle geçen seneye göre sıcak satışlar da dahil olmak üzere yüzde 25-45 arası kayıp yaşadıklarını belirttiler. Halen umutlarının olduğunu ve bölgemize gelecek uçak sayılarında şimdilik bir azaltmaya gitmeyeceklerini belirttiler.

“6 BİN DOLAR DESTEĞİ PROSEDÜRÜ ANLAŞILIR OLMALI”

Tur operatörleri, teşvik kapsamında kendilerine ödenecek 6 bin dolar yakıt desteği ile ilgili tam olarak bilgi sahibi olmadıklarını ve bu bilgilendirmenin kendilerine biran önce yapılması gerektiğinin altını çizdiler. Aksi takdirde uçak iptallerinden sonra yapılacak yardımın istenilen yararı sağlamayacağını ilettiler ve prosedürün mümkün olduğu kadar kabul edilebilir ve anlaşılabilir kısalıkta olmasını istediler.

“PROJELER SUNULACAK”

Belgrad Büyükelçimiz, burada bulunmamızın çok önemli olduğunu ve bu çabaların sürekliliği halinde Türkiye’ye gelecek turist sayısının ülke gündeminin normale dönmesiyle birlikte artabileceğini belirtti. Yardımcısı Derya Hanım, önümüzdeki günlerde diğer operatörlerle de görüşerek birkaç projeyi değerlendirmemize sunacağını söyledi.Alanya ile ilgili yapılacak her türlü çalışmada bulunabileceğimizi ve katkı sunabileceğimizi kendilerine ilettim.

“BALKANLAR DESTEKLENMELİ”

Özellikle tur operatörleriyle yaptığım görüşmelerde ortak kanı Balkanlara verilen önemin artması gerektiğiyle ilgiliydi. Bu bölgenin gelişen ve sadık bir pazar olduğunu bu pazarın daha çok desteklenmesi gerektiğini bildirdiler.
Alanya’daki yol, mevki, yer işaretlerinin İngilizce de olması gerektiğini, şehir olarak bunun eksikliğinin misafirler tarafından dile getirildiğini ilettiler.


Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 10:02

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83