ALTSO'DA ESNAFA REKABET ANLATILDI

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 'Rekabet Stratejileri' konulu seminer düzenlendi. ALTSO meclis salonunda düzenlenen seminerde konuşan Avrupa Birliği (AB) Projeleri İş Geliştirme Uzmanı Mustafa Bayındır, rekabetin başkalarının arasından seçilme durumu olduğunu söyledi. Küçük ve orta boy işletme yetkilileri de toplantıya ilgi gösterdi.

ALTSO'DA ESNAFA REKABET ANLATILDI
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Küçük ve orta boy işletmeleri desteklemek adına yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak katılan Avrupa Birliği (AB) Projeleri İş Geliştirme Uzmanı Mustafa Bayındır, "Hep ilk yapan hatırlanır. Artık hata yapma, önemsememe ülksü ortadan kalktı. Zayıflık hemen hemen tüm işi kaybetmenize neden olur. Raks, 90'lı yıllarda dünyanın ikinci büyük kaset ve DVD üreticisi iken, 2007 yılında battı. Çünkü bu firma değişime gözlerini kapamıştı. Bundan 15 yıl önce araç telefonu vardı, şimdi yok. Önceden evlerde tüplü televizyon vardı. Şimdi hologram teknolojisine gidiliyor. Yakında evlerde televizyon kalmayacak. Bilim adamları 1977'de çevredeki değişime ayak uydurulamaması durumunda çevrenin o kişileri yutacağını söylüyor. Rekabette önce tespitte bulunacağız. Kendimizin hangi alanda savaştığını tespit etmeliyiz. Sonra bu tespitler doğrultusunda doğru yerde olup olmadığımızı sorgulamalıyız. Daha sonra nereye gideceğimizi belirlemeliyiz. Hedef kitlemizi, hangi ürünü satacağımızı belirlemeliyiz. Hedef kitlenin nasıl karar verdiğine de bakmalıyız. Kaynağımızı, elimizdeki işgücünü, mekanı, ekipmanı, finansmanı sorgulamalıyız. Hedef para kazanmak ve karlılığı arttırmak. Yaşamak için buna ihtiyaç var. İnsanın temel dürtüsü hayatta kalmak. Reklam buna çözüm mü? Bir günde 3 bin televizyon reklamına maruz kalıyoruz. İnsanların yüzde 90'ı televizyon reklamlarını hiç izlemeden geçiyor. İnsanların sadece yüzde 18'i televizyon reklamlarına güveniyor. İnsanların yüzde 78'i tavsiye ile alışveriş yapıyor. Fark yaratacak bir şey yapmak gerekiyor" dedi.

MEKÂNLARINIZI CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİN

Alanya’daki küçük esnafın yaşadığı sorunların da gündeme getirildiği seminerde, küçük esnafın büyük firmalarla rekabet edebilmesi adına sunulan çözüm önerileri de masaya yatırıldı. Seminerde müşterilerini artıramayan ya da kaybeden esnaflar üzerinde 2015 Ocak ayı itibariyle yapılan anketlerin sonuçlarını katılımcılarla paylaşan eğitmen Mustafa Bayındır,şu bilgileri verdi : “Esnafın ilgisiz davranması ve ihtiyacın giderilmesine yönelik hareket etmemesi yüzde 68, müşterinin üründen memnun olmaması yüzde 14, esnafın yeni ilişkiler geliştirememesi yüzde 5, müşterinin bölgeden taşınması yüzde 3 ve diğer sebepler. Müşteri kazanımı noktasında esnafın müşterilerine yaklaşımının önemli olduğuna dikkat çeken Bayındır, yapılacak olan promosyonlar ve çeşitli kampanyalar ile dükkânlarını cazibe merkezi haline getirmeleri durumunda müşteri kazanımlarını artıracaklarını kaydetti. Ayrıca 'ekstra memnun' diye adlandırılan ve o esnafa ait olan ürünleri onun adına çevresine duyurmaya başlayan müşteriler oluşturulmalıdır"

Bayındır, yerli esnafın AVM ler ile rekabet edebilmesi için fark yaratma noktasında sürdürülebilir bir değişim içinde olmaları gerektiğini vurguladı. Seminer KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması noktasında izlenilmesi gereken adımlar konulu sunum ile son buldu.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2015, 17:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83