KENT MÜZESİ'NDE YÖRÜK KÜLTÜRÜ SÖYLEŞİSİ

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, “Batı Toroslar’da Yörükler ve Mekanları” konulu söyleşide Yörük kültürü konuşuldu.

KENT MÜZESİ'NDE YÖRÜK KÜLTÜRÜ SÖYLEŞİSİ
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Müzesi Kent Belleği Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye ilgi yoğun oldu. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mitat Yolcu, “Kent Belleği Müzesi’nin geleneksel hale getirdiği aylık söyleşileri ve Gelenekten Geleceğe Kadim Sesler programını Sonbahar itibariyle başlatmış oluyoruz. Bu bizim için bir gelenek haline geldi. Özellikle Batı Toroslar’ın, Teke Yöresi’nin Yörük ve Türkmen yurdu olması, bizim için de çok önemli. Büyükşehir Belediyesi olarak bu bölgeye, Yörüklere duyarsız kalamazdık. Kent Belleği Müzesi’ndeki arkadaşlarımız özellikle Antropolog, Sosyolog ve Arkeolog arkadaşlarımız bölgede sahaya çıkarak çalışmalar yapıyor” dedi.

MÜZELER MEDENİYET GÖSTERGESİDİR

Müzelere büyük önem verdiklerini de belirten Yolcu şunları kaydetti: “Önümüzdeki yıl bahara doğru yeni Büyükşehir Belediye binamız yapıldığında, belediyemizin şuan kullandığı Karaalioğlu Parkı içindeki eski binalarımızın yerine büyük bir kent müzesi kurulacak. Aynı zamanda bir Türk-İslam Eserleri Müzesi kuracağız. Yurt içi ve yurtdışından bilim insanlarını topladık, davet ettik verimli bir çalıştay düzenledik. Müzeler bir kentin gelişmesinde ve medeniyetini göstermesinde önemli verileri oluşturmakta. Gerçekleştireceğimiz söyleşilerle müzelerin içerisini doldurmamız gerekiyor. Sizler oldukça bizler burada güçlü hizmetler yapmaya devam edeceğiz.”

YÖRÜK KÜLTÜRÜ YOK OLUYOR

Yörüklerin hareketli yaşam kültürünün Orta Asya’dan Anadolu’ya taşındığını belirten Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, yerel verilerle bu yaşamın izlerinin kalıcı yerleşme ve konutlara aktarıldığını belirtti. Bakır; “Bölgenin çok önemli kültürel değerlerini burada tartışıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ayrıca bu konuya destek veren Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’ne de teşekkür ediyorum. Ben de bu yörenin çocuğuyum, Bucaklıyım. Toroslar’da yaşayan ve giderek zayıflayan Yörük kültürünü ve doktora çalışmamdan esinlenerek aktaracağım” dedi.

Son yıllarda Yörük Kültürü'nün kaybolduğuna da vurgu yapan Bakır, “Yörük kültürü günümüzde birçok etken altında giderek yozlaşmakta ve yok olmakta. Zaman üstü birçok değere sahip bu kültüre ait değerlerin tespit edilerek kayıt altına almak mümkünse sürdürülmesine çalışmak gerekiyor” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mitat Yolcu, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır’a kitap hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2015, 15:33

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83