VÜCUDUNUZDAKİ BU YARALARA DİKKAT!

Antalya’da gerçekleştirilen 16’ncı Ulusal Romatoloji Kongresi'nde Behçet ve gut hastalığı ele alındı. Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, "Behçet hastalığı aynı anda birçok hastalığı tutabilen bir hastalıktır. En belirgin özelliği ise ağızda tekrarlayan yaralardır" dedi.

VÜCUDUNUZDAKİ BU YARALARA DİKKAT!

 16’ncı Ulusal Romatoloji Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Sedat Kiraz, gut hastalığı hakkında bilgiler verdi. Onkoloji ilaçlarının ve onkoloji hastalarının artmasını gut hastalıklarının görülmesine neden olan etkenlerden biri olduğuna değinen Kiraz, “Onkoloji ilaçlarının ve onkoloji hastalarının artması da ürik asit yüksekliği ve gut hastalığının görülmesinin en önemli nedenlerinden birisidir. Sadece ürik asit yüksekliği eklem şikayetine sebep olmuyor, damarın içindeki endotel dediğimiz hücrelerin yapısını da bozarak hipertansiyona ve erken ölümlere kadar giden bir takım ürik asit yüksekliğine sebep olan hastalıklara sebep olabiliyor. Yine ilk atak olduktan sonra hiçbir şey yapılmasa dahi Behçet hastalığında olduğu gibi iyileşiyor. Hastaların yüzde 97’si ikinci bir atakla karşılaşıyor” dedi.

banner111
NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gut hastalığının tedavisinde özellikle beslenme şekillerinin değiştirilmesi gerektiğine değinen Prof. Kiraz, “Bir defa beslenme şeklini değiştirmek gerekiyor. Proteinden fakir gıdalar vermek gerekiyor. Alkol alımını kısıtlamak gerekiyor. Süt ve süt ürünleri, peynir gibi kullanımı daha rahat olan proteinler ama hayvansal gıdalar özellikle sakatat, kabuklu deniz ürünleri bunlardan biraz daha uzak durmak gerekiyor ama şunu da unutmamak gerekiyor; ne kadar sıkı diyet yapılırsa yapılsın ürik asiti en fazla bir birim düşürebiliyorsunuz eğer çok yüksek değerler varsa ki üründen fakir diyet dediğimiz bir diyet onu yapmak çokta kolay bir şey değil, onun için gerekiyorsa ürik asiti düşürücü tedavi vermekten de geç kalmamak lazım” diye konuştu.

AĞIZDA TEKRARLAYAN YARALARA DİKKAT

Prof. Dr. Vedat Hamuryudan ise özellikle Anadolu’ya özgü hastalıklardan biri olan Behçet hastalığı hakkında bilgi verdi. Behçet hastalığının aynı anda birçok hastalığı tutabilen bir hastalık olduğunu ifade eden Hamuryudan, “Bu topraklara has diğer bir hastalık ise Behçet hastalığıdır. Diğeri ise Ailesel Akdeniz Ateşi’dir. Behçet hastalığı aynı anda birçok hastalığı tutabilen bir hastalıktır. En belirgin özelliği ise ağızda tekrarlayan yaralardır. Diğer belirtileri ise genital bölgede de, göğüste çıkan ve tekrarlayan yaralardır. Bir taraftan yaptığı bu belirtilerle yaşam kalitesini bozuyor, hastayı rahatsız ediyor ama bir taraftan da gözünüz veya beyniniz tutuluyorsa o zaman sakatlık veya ölüm de var bu işin içinde. Yani herhangi bir organda çeşitli derecelerde rahatsızlıklara yol açan bir hastalıktır. Erken tanı ve zamanında tedavi yapıldığı takdirde organ bozuklukları ve daha ciddi rahatsızlıkların hafifletilip önlenmesi mümkün olabiliyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 10:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83