VALİ TÜRKER’DEN RUS KRİZİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Antalya Valisi Muammer Türker, Rusya krizini değerlendirerek çözüm önerisi sundu.

VALİ TÜRKER’DEN RUS KRİZİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Krizden Türkiye kadar Rusya’nın da etkileneceğini belirten Türker, “Yumurtaların hepsini tek sepete koymayacağız. Ürünü ve pazarı çeşitlendirip B planı yapmalıyız” dedi.  Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 'Kent Buluşmaları' etkinliği kapsamında Antalya Valisi Muammer Türker’i ağırladı. ATB binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Türker’in gündeminde G20 ve Rusya krizinin ardından Antalya’da yaşanan sıkıntılar yer aldı. Bir batılı için Türkiye’de gündemin hızlıca değişmesinin alışılmış bir durum olmadığını belirten Vali Türker, “Hangisi iyidir? Hayatın dinamizminden koptuğu her şeyin bir kurala bağlandığı insanların heyecanını kaybettiği bir ortam mı yoksa bizim gibi sürekli heyecanları yaşamak dinamizmleri yaşamak ve ileri doğru bakma mı? Bisikletin tekerlerini sürekli çevirmek mi? Bunlar tartışılır” dedi.

“BU MİLLET ÇOCUKLUĞUNDAN BERİ KRİZLERE ALIŞKINDIR”

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya nedeniyle krizlere alışkın olduğunu belirten Vali Türker, ”Bu coğrafyada yaşıyorsak bu tür krizlere alışmamız lazım. Millet olarak çocukluğumuzdan beri bu türden şeylere alışkınlardır. Coğrafyadan kaynaklanan sebeplerle krizler yaşıyoruz. Bu bizim arzu ettiğimiz bir şey değil. Bu krizler içerisinde savaşlar var, kan ve gözyaşı var. Antalya olarak turizm ve tarıma dayalı bir bölge olarak her ikisinden de etkilenir. Nasıl bunları fırsat çevirmek lazım bunları düşünmek lazım” dedi. “G20 UYKULARIMIZI KAÇIRDI” Kasım ayı içerisinde Antalya’nın Belek bölgesinde gerçekleştirilen G20 Antalya Zirvesi’ne ilişkinde konuşan Vali Türker, zirve nedeniyle kaudan sorumlular olarak uykularının kaçtığını söyledi. Alınan önlemlerle sorunsuz bir şekilde yüz akıyla zirveden çıktıklarını belirten Türker şöyle konuştu: “G20 bütün endişe ve korkularımıza rağmen hatta bu işten doğrudan sorumlu insanlar bakımından uykularımızı kaçırdı diyebilirim. Bir taraftan böyle dev bir organizasyonu yapan bir yer olarak çok sayıda kurumun koordine edilmesi yerel halkın, turizmcilerin çok sayıda aktörün olduğu bir meselede küçük bir kara lekenin olması Türkiye’nin hesabına yazılacak olumsuz bir puan olacaktı. Burada görev yapan kamu sorumluları olarak yüzümüzün akıyla gerçekleştirdik. Hayat devam ederken böyle bir organizasyonun yapılması ve insanların hayatların bundan olumsuz etkilenmemesi önemliydi. Trafik aksaklıkları oldu ancak böyle bir organizasyonun doğasında bu var. Hatta bizim düşündüğümüzden daha hafif geçti."

“BİR YERDE SAVAŞ VARKEN KÜÇÜK HESAPLARLA UĞRAŞMAMAK LAZIM”

Milli meseleler gündeme gelince bir takım konuların önemini kaybettiğini belirten Türker, bir yerde savaş ortamı varken küçük meselelerle uğraşılmamak lazım geldiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Birtakım milli meseleler gündeme gelince diğer hususlar önemini kaybediyor. Milli meseleyle ilgili bir sıkıntı olduğunda ekonominin ve hayatın bütün aşamaları bundan etkileniyor. Bir yerde savaş ortamı varken hala böyle küçük hesaplarla uğraşmamak lazım. Yanlış anlaşılmak istemem ama sözlerimi açacak olursam ekonomi denen şeyde siyasetle, savaşla çok ilgilidir. Ekonominiz iyiyse savaşlarda egemenlik haklarınızın kullanılmasında daha iyisinizdir. O yüzden ekonominin genel gidişatını küçümsemiyorum. Akut bir sorun 5 dakika içerisinde gerçekleşmiş bir olay. Bir uçak düşürülüyor. O mekanizma nasıl hayata geçirildi bu bir tartışma konusu. Böyle bir olay olunca ekonomide haliyle bundan etkileniyor. Bir tarafta savaş ortamı varken bizde küçük hesaplar değil de uzun vadeli kendi değerlendirmelerimizi yapmamız lazım. İleriye dönük ne yapabiliriz düşünmemiz lazım.”

“YUMURTALARIN HEPSİNİ TEK SEPETE KOYMAYACAĞIZ”

Rusya ile yaşanan krizin ardından krizin pazara olan etkisini değerlendiren Vali Türker, çözüm önerisinde bulunarak, “Demek ki yumurtların hepsini tek sepete koymayacağız. Bunu en azından bilip bundan sonra ürün çeşitlendirmelerine üretim tarzı ve pazar çeşitlendirmelerine gitmemiz lazım. Alternatif ve B planlarını bulmamız lazım. Her şey dahil sistemini tartışmaya açmak bir nokta olabilir. Kısa vadeli meseleler zararla da olsa aşılır. Yeni pazarlara yönelmemiz lazım. Ruslar, Türkler’den vazgeçemez. Türkiye’nin de o bölgede yatırımları var. O nedenle vazgeçilebilir bir ilişki değildir. Karşılıklı ilişkiler alışverişler var. Bundan Türkiye’nin etkilendiği kadar Rusya’da etkilenecektir. Kısa süreli hissi davranışlarla bu ilişkinin yok olacağına inanmıyorum” dedi. ATB Başkanı Ali Çandır’da yaşanan krizin bir an önce düzeleceğinden ümitli olduklarını söyledi.

banner111

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2015, 13:03

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83