TÜP BEBEKTE 'ÇİP'Lİ YÖNTEM

Dünyada tıp bilimine Türk mühendis Dr. Utkan Demirci tarafından kazandırılan ve tüp bebekte spermleri seçmede kullanılan çip teknolojisi ihracat yolunda. Santrifüj uygulamasını ortadan kaldırmayı amaçlayan çip, tüp bebekte başarı oranını yüzde 10’lardan yüzde 30’lara çıkardı.

TÜP BEBEKTE 'ÇİP'Lİ YÖNTEM

 Mikro Akışkanlı Çip Teknolojisi’ni geliştiren Stanford Üniversitesi'nden Dr. Utkan Demirci, 5 yıl süren çalışmalarının ardından çipi tıp alanına KOEK Bioteknoloji firması ile 1 buçuk yıl önce sundu. Türkiye’de birçok ilde tüp bebek merkezlerinde kullanılan teknoloji ile geleneksel yöntem olan santrifüjü ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Çipin geliştiricisi Dr. Utkan Demirci ile piyasaya süren Op.Dr. Selçuk Kılınç, CE belgesi aldıkları teknoloji ürünü çipi ihraç etmeyi amaçlıyor.

banner111
Çipi 5 yıllık çalışmalar sonucunda geliştirdiğini belirten Demirci, “5 sene sonunda bu teknolojiyi geliştirdik. Tüp bebekte kaliteli spermi seçmeye yarayan hem embriyologların işini kolaylaştıran ve santrifüjü rafa kaldıran olumlu etkileri başarıyı etkileyen bir teknolojidir. Bu çip geçen yıl mart ayında CE belgesini Avrupa’dan aldık. Hem Türkiye hem de Avrupa’da satılabilecek onayları mevcut. Son 1 buçuk yıldır yaygın olarak Türkiye’de kullanılıyor” dedi.

“BAŞARI ORANINI YÜZDE 10’LARDAN 30’A ÇIKARDI”

Her ay 100-200 arasında çipin merkezlerde kullanıldığını da ifade eden Dr. Demirci: “Çok güzel başarılı sonuçlarını da görüyoruz. Her ay 100 -200 arasında çip Türkiye’nin her yerinde kullanılıyor. Kullanan hekimler güzel sonuçlarını geri bildiriyor. Başarı sayısını eski aşılamada bildirilen yüzde 10-15 bantlarında olan başarı oranı arttırdığı ve oranı yüzde 30’lara ulaştığı bildirildi. Çok zor durumlar da 6 kere denenmiş ancak başarılı olunamamış durumlar da da kullanıldığında belli bir başarıya ulaşılmıştır. Yapılan bir hizmetin insanlara faydalı olmasını görmek beni oldukça mutlu ediyor” diye konuştu.

ÇİP İHRACAT YOLUNDA

Çipin Avrupa ve Orta Asya’da kullanımı için çalışmalarda bulunduklarını belirten Dr. Demirci, asıl amacının Türkiye’de kullanılması olduğunu söyledi. Ancak Avrupa ve özellikle Rusya’dan gelen istekler üzerine dış pazarlara da açıldıklarını kaydeden Demirci, “Çipi geliştirirken asıl amacım bunu Türkiye’de kullanmaktı. Rusya ve Amerika’da çipin kullanımı için çalışmalarımız devam ediyor. Tüm dünyaya yaymak için çalışıyoruz. Santrifüj gibi çok antik bir tekniği mikro akışkanlar teknolojisiyle değiştirip tüp bebek teknolojisine fayda sağlamak lazım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2015, 11:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83